Karneval v Benátkách


041.jpg

Benátský karneval je známý díky bohatě zdobeným maskám a kostýmům ve stylu barokní italské Commedia dell’arte a róbám ve stylu renesance a baroka. Období karnevalu má pohyblivé datum v závislosti na Velikonocích. Karneval začíná vždy dva pátky před popeleční středou a končí půlnocí v úterý před popeleční středou a ohlašuje období půstu. Latinské carnavale znamená loučení s masem.


Karneval je pokračováním starověkých Řeckých slavností na počest boha vína a nespoutaného veselí Dionýsa a Římských slavností konaných na počest boha Bakchuse - Saturnálií. První písemná zmínka o karnevalu v Benátkách je z roku 1268. V roce 1548 byl poprvé předveden let anděla, který i v dnešní době zahajuje karneval. Po pádu Benátské republiky byl karneval a nošení masek zakázáno. K obnově karnevalu došlo až v roce 1979.


028.jpg

Karnevalové masky mohou být vyrobeny z kůže, porcelánu nebo papíru technikou papírmašé. V současnosti se k výrobě používá sádrokarton. Původní masky měly jednoduchý design a zdobily se pouze ze symbolických nebo praktických důvodů. Šití kostýmů je velmi nákladné s cenou převyšující i 100 tisíc. Většinou se každý rok tvoří nová maska. Ty nákladné mají i svou ochranku.


Vzhled masek má svůj význam. Bauta je maska pokrývající celý obličej, s nepoddajnou linkou v oblasti brady, bez otvoru a zlacená. Má zašpičatělý tvar a je nakloněna nahoru tak, aby mohl její nositel jíst a pít, aniž by si sundal masku. Je doplněna červeným nebo černým pláštěm a třírohým kloboukem. Kolombína je poloviční maska zakrývající hlavně oči, zdobená zlatem, stříbrem a peřím. Dottore je maska s kulatými otvory pro oči, dlouhým zobákem a představuje lékaře z dob výskytu moru. Moretta je oválná maska s širokými otvory pro oči, bývá zakončena závojem. Volto je typická benátská maska v bílém provedení, ke které se nosí plášť a třírohý klobouk, vyrábí se z jemného voskového plátna a umožňuje jíst a pít, aniž by se musela maska sundat. Panalone zakrývá jen polovinu obličeje a představuje smutného staříka s velkým nosem v podobě zobáku a šikmýma očima. Zanni je kožená maska představující hlupáka. Pro masku Jolly jsou charakteristická čepice s rolničkami.
Karneval v Benátkách každoročně navštíví až 3 milióny turistů. A stále platí, že pod maskou se stane král žebrákem a žebrák králem.


030.jpg

040.jpg


info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz