Lysá nad Labem 1. 5. 2017


540.jpg

Letos podruhé se konaly dostihy na závodišti v Lysé nad Labem a hlavním dostihem byl 55. ročník Prvomájové steeplechase s devíti startujícími. Podmínky pro koně i diváky byly víc než optimální, a proto na závodiště proudily davy lidí za dostihovým zážitkem. Prvomájová steeplechase má svého koňského rekordmana, MANDARINO dokázal třikrát zvítězit (2007, 2008 a 2010), trenérským rekordmanem je Josef Váňa s deseti vítězstvími a z jezdců třikrát zvítězili Jan Kratochvíl, Jaroslav Myška, Josef Váňa, Libor Štencl, Jaroslav Kafka a František Vítek.


Hlavní dostih 55. Prvomájová steeplechase I. kat. na 4200 m pro 5-leté a starší byl odstartován jako šestý v pořadí. Sázkovým favoritem byl nejmladší, teprve pětiletý valach NAPASTNIK(POL) - Janem Faltejskem v kurzu (v debutu vítězný v rámcovém dostihu pro 4-leté při VP 2016), druhým favoritem byl THEOPHILOS(FR) - ž. Jan Kratochvíl (druhý v Poplerově memoriálu při VP 2016) a třetím AL BUSTAN(IRE) - ž. Dušan Andrés (druhý ve švédské Velké národní 2016), mezi startujícími byl i kůň švédského majitele v tréninku Radima Bodláka ROCKINGER(GB) - ž. Niklas Lovén (třetí ve švédské Velké národní 2016). V 16:36 byl praporkem odmávnut start a vedení se podle očekávání ujal MARL BORA - Jan Odložil, v těsném závěsu byl MAUGLÍ - Martin Liška, NAPASTNIK(POL) - ž. Jan Faltejsek a THEOPHILOS(FR) - ž. Jan Kratochvíl, ve středu se drželi SOROS(POL) - ž. Marcel Novák a PARETO - žk. Pavel Složil ml., ROCKINGER(GB) - ž. Niklas Lovén, pole uzavírali ROCKNROBIN(IRE) - ž. Lukáš Matuský a AL BUSTAN(IRE) - ž. Dušan Andrés. V druhém kole na Irské lavici zaváhal MARL BORA - Jan Odložil a propadl se do středu pole, vedení převzal MAUGLÍ - Martin Liška. Pořadí koní v průběhu dostihu se příliš neměnilo, v posledním kole byl zadržen ROCKNROBIN(IRE) - ž. Lukáš Matuský. Do cílové roviny točil jako první THEOPHILOS(FR) - ž. Jan Kratochvíl následovaný polem koní s MAUGLÍM - Martin Liška na druhé pozici. THEOPHILOS(FR) - ž. Jan Kratochvíl (majitel: Dostihový klub iSport-Váňa, trenér: Josef Váňa st.) svůj náskok udržel a stal se lehkým vítězem s náskokem 7 délek. O druhou pozici svedli souboj tři koně, když si druhé místo vybojoval NAPASTNIK(POL) - ž. Jan Faltejsek, třetí byl o hlavu AL BUSTAN(IRE) - ž. Dušan Andrés, čtvrtý o krk ROCKINGER(GB) - ž. Niklas Lovén, páty o půl délky doběhl PARETO - žk. Pavel Složil ml., 6. MAUGLÍ, 7. SOROS(POL), 8. MARL BORA.


541.jpg

Prvním dostihem byl handicap V. kat. na 1300 m pro 4-leté a starší, který po boji o 1/2 délky vyhrál CADBEE - ž. Martin Laube (majitel: Blue Star, trenér: Kateřina Berthier) před NEVER NOW(GER) - žk. Aneta Trnková, třetí byl o délku SERESCO - ž. Kateřina Hlubučková, 4. VALMONT, 5. STRAIGHTWHISKEY(FR).


Ve steeplechase IV. kat. na 3700 m pro 4-leté a starší po startu vedla pole dvanácti koní SAPFÓ - ž. Lukáš Matuský, favorizovaný GAUNER DANON(GER) - ž. Jaroslav Myška se držel v těsné blízkosti. V druhém kole nahradil SAPFÓ ve vedení NINE(GER) - Radek Man, druhá se stále držela SAPFÓ, třetí GAUNER DANON(GER). Do cílové roviny se dostalo 6 koní a první místo stále patřilo NINE(GER) - Radek Man (majitel: Estrella, trenér: Pavlína Sůrová), druhý byl o 2 a 1/4 délky GAUNER DANON(GER) - ž. Jaroslav Myška, třetí o 10 délek doběhla SAPFÓ - ž. Lukáš Matuský, čtvrtý o 4 délky NORVÍNO - žk. Pavel Složil ml, pátý o 2 délky DODO DANCER(FR) - ž. Jan Kratochvíl.


542.jpg

Jako třetí byl odstartován sprinterský handicap III. kat. na 1000 m pro 4-leté a starší, kde se vítězství po boji dosáhl EPOCH(IRE) - ž. Jaromír Šafář (majitel: Statek Blata Český ráj, trenér: Tomáš Váňa), druhý o půl délky doběhl PALE MARTINI(GER) - ž. Jan Verner, třetí o nos byl TULUM(FR) - ž. Jindřich Fabris, čtvrtý o krk LADISLAV - Jiřina Andrésová, pátý o 3/4 délky RABBIT MAKFI(GB) - am. Tereza Grbavčicová, Bc.


Ve čtvrtém dostihu IV. kat na 1600 m pro tříleté využila nejnižší startovní číslo a tím i vnitřní stopu LUXIA - ž. Jan Verner (majitel: DAR, trenér: Ludvík Haris) a velmi lehce o 8 délek zvítězila před druhým KISSI STURM - ž. Jakub Pavlíček, třetí o hlavu byla PRINCESS RYANA - ž. Martin Laube, 4. APAS ROCKA, 5. PLAYBOY.


V pátém dostihu III. kat. na 1700 m pro 4-leté a starší se po dvouleté odmlce do dostihového provozu vrátil HONZIK(FR), dvojnásobný vítěz dostihů I. kat. Podle očekávání se HONZIK(FR) - ž. Jiří Palík (majitel: Epona, trenér: Ing. Zdena Havlíčková) stal jistým vítězem, druhá o 3/4 délky byla MARY YEATS(IRE) - žk. Dana Bořánková, třetí o 1 délku QUALIFLYER - žk. David Dygrýn, čtvrtá o 1 a 1/4 délky ANSHOA - ž. Jan Verner, pátá o 1/2 délky ČAMILA - ž. Jaromír Šafář.


543.jpg

Po hlavním dostihu se začaly davy na tribunách řídnout. Sedmý dostih IV. kat. na 2200 m se 14 startujícími se stal kořistí pro ADIUTANTA(POL) - Jaromír Šafář (majitel: LorenzoWinfieldSyndicate, Trenér: Tomáš Hurt), který v loňské sezóně 2x vyhrál proutěné překážky, druhý byl po tuhém boji o hlavu svěřenec téhož trenéra BEST BOX(POL) - ž. Jiří Chaloupka, třetí o 3/4 délky TIALINE - ž. Jan Verner, 4. ALLANIS(GB), 5. CRUEL MOLE JOE(IRE).


I v posledním dostihu se odehrál dramatický souboj o vítězství, kdy nejvíce sil měla SONYATTA - ž. Jan Rája, o krk byl druhý TAURUS - žk. Adam Florian, třetí o 1 a 1/4 délky HEURE - ž. Martina Havelková při již třetím letošním startu (z toho jedno vítězství), 4. CALIOPE, 5. ZLOMEK.


544.jpg

Ž. Jan Kratochvíl se svým čtvrtým vítězstvím v Prvomájové steeplechase vyčlenil z šesti trojnásobných vítězů a vyhrál i druhý letošní dostih I. kategorie na závodišti v Lysé nad Labem. Josef Váňa st. si připsal již 11. trenérské vítězství v tomto dostihu. V rovinových dostizích byl 2x první ž. Jaromír Šafář.


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


545.jpg

546.jpg

547.jpg

548.jpg

549.jpg

550.jpg

551.jpg

552.jpg

553.jpg

554.jpg

555.jpg

556.jpg

557.jpg

558.jpg

559.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz