Pardubice 10. 6. 2017


720.jpg

Třetí dostihový den na závodišti v Pardubicích přivítal diváky na jednom z překážkových vrcholů letošní sezóny - Zlatém poháru předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, klasické steeplechase kategorie Listed. Na programu bylo dalších 7 dostihů včetně dvou steeplechase crosscountry III. kat.: pro 4-leté a starší klisny na 3400 m s nejvyšším počtem koní a handicapu na 4200 m pro 5-leté a starší.


Hlavní dostih Zlatý pohár kat. L na 4400 m pro 5-leté a starší byl pátý v pořadí. Ze sedmi účastníků byl škrtnut TRIM(POL), mezi zbývajícími šesti byl největším favoritem MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský, který lehce o 4 délky zvítězil v předzkoušce I. kat. na 3900 m 8. 5. 2017 v Pardubicích. Druhým favoritem byl MONSIEUR BACHIR(FR) - ž. Jan Faltejsek, který na překážkách startoval pouze v zahraničí, v předchozích letech 3x zvítězil. Třetím favoritem byl KIFAAYA(GB) v jehož sedle se letos poprvé představil v Itálii vedoucí jezdec překážkového šapionátu ž. Josef Váňa ml., KIFAAYA(GB) loni 2x zvítězil v Meranu v dostihu kategorie Gd-2.


Po startu se staral o rychlejší tempo DANGEROUS GLEAM(GER) - ž. Josef Bartoš, pole šesti koní se výrazně roztáhlo, za vedoucím koněm se držel MONSIEUR BACHIR(FR) - ž. Jan Faltejsek, za nimi byla dvojice koní od trenérů z Velkých Karlovic KIFAAYA(GB) - ž. Josef Váňa ml. a MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský, pole uzavírala dvojice NOS GALAN(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, loňský vítěz Zlatého poháru a NIKAN - Jan Odložil. Za lesem v prvním kole DANGEROUS GLEAM(GER) mírně zpomalil a rozestupy mezi účastníky se zmenšily, v zatáčce do druhého kola podklouzl NIKAN a ztratil jezdce. Na pořadí koní se nic neměnilo, ale pole už bylo kompaktní. Za lesem se na třetí pozici přesunul NOS GALAN(IRE). Při nájezdu na poslední překážku se pole opět začalo roztahovat, první byl stále DANGEROUS GLEAM(GER). U cílového mezníku se pořadí nezměnilo, lehce o délky stylem start - cíl zvítězil DANGEROUS GLEAM(GER) - ž. Josef Bartoš (majitel: www.trdelnik.com-Luka, trenér: Stanislav Popelka), druhý byl MONSIEUR BACHIR(FR) - ž. Jan Faltejsek, třetí o 6 délek KIFAAYA(GB) - ž. Josef Váňa ml., čtvrtý o 1/2 délky MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský a daleko pátý NOS GALAN(IRE) - ž. Jan Kratochvíl.


721.jpg

Na úvod dne byly odstartovány proutěné překážky IV. kat. na 3200 m pro 4-leté a starší. Po startu se na špici objevil favorizovaný DUSIGROSZ(FR) - ž. Jan Kratochvíl, za ním byli DOUBLE MANCER(POL) - Sertash Ferhanov, PLAYMONKA - Radek Man a YARA - ž. Dušan Andrés. Za lesem převzala vedení YARA - ž. Dušan Andrés, ale na posledním skoku i po chybě se do čela vrátil DUSIGROSZ(FR) - ž. Jan Kratochvíl a velmi lelhce o 9 délek zvítězil před PLAYMONKOU - Radek Man, třetí o 1 a 3/4 délky byl LOVE ME - ž. Jan Faltejsek, 4. DESSON(ITY), 5. DOUBLE MANCER(POL).


722.jpg

Druhý dostih byl steeplechase crosscountry handicap IV. kat. na 4500 m pro 5-leté a starší, po škrtu VINSON HILLA s deseti startujícími. Tempo dostihu udával UN TIEP(FR) - žk. Veronika Řezáčová, za ním skákali LUK - ž. Dušan Andrés, SWEET RED WINE - ž. Jaroslav Myška, na předposlední pozici byl favorit GIBB´S BEACH(IRE) - ž. Jan Kratochvíl a pole koní uzavíral daleko za ostatními ZACHARY - Michal Kubík. V průběhu dostihu byli zadrženi PLEASE BABY PLEASE, ZACHARY, GIBB´S BEACH(IRE) a pád měla LAURIE AN. Po přechodu na travnatý ovál s posledními třemi překážkami se ze středu pole začal ke špici propracovávat PLAYER - ž. Marcel Novák, první pozici stále držel UN TIEP(FR), druhou SWEET RED WINE. V cíli byl první PLAYER - ž. Marcel Novák (majitel: Maxa-Nýznerov, trenér: Lenka Kvapilová), o 1 a 1/2 délky byl druhý SWEET RED WINE - ž. Jaroslav Myška, o 1 a 3/4 délky třetí UN TIEP(FR) - žk. Veronika Řezáčová, 4. UDINE DE CHAMPFEU(FR), 5. LUK.


Pro 4-leté byla vypsána steeplechase crosscountry IV. kat. na 3600 m. Rychlé tempo měli na starosti v prvních metrech dvojnásobný překážkový vítěz v Brně ROYAL FLYER - ž. Marcel Novák a po většinu dostihu NEW FINCH - ž. Martin Liška. V poslední oranici se na druhé místo za NEW FINCHE posunul ze středu pole MAREE - žk. Pavel Složil ml., pár délek za nimi byla dvojice ROYAL FLYER - ž. Marcel Novák a CHANGING GUARD(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, pátý byl ALPHEUS(IRE) - Patrick Boekhout. Poslední skok už přešel první MAREE a za skokem začal o vítězství bojovat s CHANGING GUARD(IRE). Po boji se o krátkou hlavu stal vítězem MAREE - žk. Pavel Složil ml., druhý byl CHANGING GUARD(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, třetí o 12 délek ROYAL FLYER - ž. Marcel Novák, 4. ALPHEUS(IRE), 5. KREMONNA.


723.jpg

Na startu čtvrtého dostihu se sešlo druhé nejpočetnější pole startujících koní, byla to steeplechase crosscountry IV. kat. na 3600 m pro 5-leté a starší. RABBIT KING`S BEST(GB) - Jan Derych udával svižné tempo, početné pole se roztáhlo, druhý byl DELIFO - Adam Čmiel,, v polovině dostihu se pořadí změnilo, vedení ujal VIKING DES BLINS(FR) - ž. Pavel Kašný, druhý byl REMINO(GER), třetí RESCÁTOR CHARLES. Tři skoky před cílem VIKING DES BLINS(FR) ztratil jezdce, na třetí pozici se dostal LINNGAR(FR) - Sertash Ferhanov. Po posledním skoku se na špici srovnala vedoucí trojice, skvělým finišem lehce o 2 a 1/4 délky vyhrál LINNGAR(FR) - Sertash Ferhanov (majitel: Zeas Staré Hradiště, trenér: Helena Vocásková), ze zadních části pole si pro druhé místo přišel CHRYSTAL CROSS(FR) - ž. Jaroslav Myška, třetí byl o 3 délky REMINO(GER) - Jan Odložil, 4. SISI MERBLE, 5. ČEROKÉZ.


Šestý dostih byl handicap steeplechase crosscountry III. kat. na 4200 m pro 5-leté a starší. Favoritem byl NAPASTNIK(POL) - ž. Jan Faltejsek, který nesl i nejvyšší váhu 72 kg. Ve vedení byli IZYNKA - žk. Jakub Spáčil a NAPASTNIK(POL), za nimi trojice SALAM(POL) - Rostislav Benš, STATUS QUO - Ján Mach, MVDr., LINCOLN(GER) - ž. Dušan Andrés. Na druhém skoku měl pád MAKLER(POL) - ž. Marcel Novák. Na Irské lavici vybočila IZYNKA a vzala s sebou NAPASTNIKA, v dostihu nepokračovali, všichni ostatní překážku překonali. Vedení se ujal BRIDGEUR(FR) - ž. Jaroslav Myška, za ním BUONARROTI(GER) - ž. Jan Kratochvíl, s odstupem STATUS QUO, LINCOLN(GER), SALAM(POL), dále DALMACIO(GER) - ž. Josef Bartoš, LINGARRY(FR) - Radek Man a TARAS(POL) - am. Michal Mikšovský. Na Velkém anglickém skoku ztratil jezdce BUONARROTI(GER). Na travnatém oválu s posledními třemi skoky byla na špici pole dvojice BRIDGEUR(FR) a SALAM(POL), třetí TARAS(POL), na vnější stopě LINGARRY(FR) a DALMACIO(GER), za nimi STATUS QUO. V cíli měl nejlepší finiš polský SALAM(POL) - Rostislav Benš (majitel: RM-Racing (POL), trenér: Iwona Wroblewska), druhý o 2 a 1/2 délky byl BRIDGEUR(FR) - ž. Jaroslav Myška, třetí o 6 délek STATUS QUO - Ján Mach, MVDr., čtvrtý o 2 a 1/4 délky TARAS(POL) - am. Michal Mikšovský, pátá o 1/2 délky LINGARRY(FR) - Radek Man, 6. DALMACIO(GER), 7. LINCOLN(GER).


724.jpg

Sedmý dostih v pořadí byla steeplechase crosscountry III. kat. na 3400 m pro 4-leté a starší klisny, se sedmnácti účastnicemi. Favoritky byly dvě - SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl a DŽIDŽALI(POL) - ž. Josef Bartoš. Početné pole bylo po startu kompaktní, později se v čele usadila POINSETTIA - ž. Marcel Novák a DŽIDŽALI(POL), za nimi DUNÁTA - Adam Čmiel, TANJA - Jan Odložil. Vnitřní stopou 1500 m před cílem přešla do vedení SILK(POL) a společně s POINSETTIÍ udávaly tempo, za nimi byly TANJA a DŽIDŽALI(POL), pole klisen se značně roztáhlo. Lehce zvítězila SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl (majitel: Jasna, trenér: Josef Váňa st.), druhá o 5 délek doběhla POINSETTIA - ž. Marcel Novák, třetí o 5 délek DŽIDŽALI(POL) - ž. Josef Bartoš, čtvrtá o 3 délky TANJA - Jan Odložil, pátá o 4 a 1/4 délky LOIRE - ž. Marek Stromský, 6. NANCY, 7. DUNÁTA, 8. LADY BACH(IRE), 9. CREOLA TIGER, 10. VIVIENNE OF GRACIE(GB), 11. NANA ANGELA(GER), 12. DOUNA(FR), 13. HOLIN ONE, 14. LA SORBONA, 15. KAFIA(POL).


725.jpg

Jako poslední dostih byla steeplechase IV. kat. na 3900 m pro 4-leté a starší vypsaná pro mladé jezdce. Favoritem byl BARATEUS(IRE) - Sertash Ferhanov, který měl za sebou nepřerušenou řadu pěti vítězství. V čele byl MAHONY - žk. Veronika Řezáčová, druhá WOOLFILLY(IRE) - Michal Kubík a za nimi byl kompaktní zbytek pole. Po několika skocích měl pád TAJ MAHAL, za vedoucího MAHONYHO se propracoval BARATEUS(IRE) a za lesem se ujal vedení. Na předposledním skoku ztratil jezdkyni MAHONY. Do cíle se dostal jako první a nikým neohrožován BARATEUS(IRE) - Sertash Ferhanov (majitel: Stanislav Chudáček, Trenér: Helena Vocásková) a potvrdil tak, že patří do dostihů vyšších kategorií, daleko za vítězem byl druhý BYRABAY(FR) - Radek Man, třetí PURPLE HEART - Jan Odložil, 4. NORVÍNO.


Vítězem Zlatého poháru je stylem start - cíl překvapivě DANGEROUS GLEAM(GER) s ž. Josefem Bartošem v čele a potvrdil tak dobrou formu koní trenéra Stanislava Popelky. Po dvou vítězstvích mezi trenéry dosáhli Josef Váňa st. a Helena Vocásková, z jezdců ž. Jan Kratochvíl a Sertash Ferhanov. BARATEUS(IRE) prodloužil sérii vítězství na šest v řadě.


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


726.jpg

727.jpg

728.jpg

729.jpg

730.jpg

731.jpg

732.jpg

733.jpg

734.jpg

735.jpg

736.jpg

737.jpg

738.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz