Pardubice 19. 8. 2017


960.jpg

Třetí kvalifikační dostih na Velkou pardubickou byl hlavním bodem sobotního programu v Pardubicích. Dalším z vrcholů dne byla Cena Peruána II. kategorie. Peruán byl trojnásobným vítězem Velké pardubické a zemřel ve čtvrtek 17. 8. 2017 v úctyhodném věku 29 let. Pro klisny byl vypsán dostih II. kategorie - Cena Registany, dvojnásobné vítězky Velké pardubické a dosud aktivně působící v chovu. Počasí bylo chladné a dráha pružná, ideální pro dostihy.


Do pátého dostihu v pořadí - III. kvalifikace na 127. Velkou pardubickou - Ceny firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., steeplechase kategorie NL na 5800 m pro 5-leté a starší s dotací Kč 400 000,-, která se rozdělí mezi prvních 7 koní v cíli, nastoupilo 14 koní. Největším favoritem byl loňský vítěz Velké pardubické CHARME LOOK - ž. Jan Faltejsek v tréninku Martiny Růžičkové s kurzem 2,35:1. Druhým favoritem s kurzem 3:1 byl ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš, vítěz první letošní kvalifikace a třetí z loňské VP. NO TIME TO LOSE(GB) - ž. Jan Kratochvíl byl v pozici třetího favorita, v loňském roce zvítězil v Ceně Vltavy při VP.


Ihned po startu se ujal vedení CHARME LOOK - ž. Jan Faltejsek, za ním byla dvojice reprezentantů a vlastních odchovanců stáje Wrbna Racing REAPER(GER) - ž. Jaroslav Myška a STRETTON - ž. Niklas Lovén, na čtvrté pozici NIKAS - ž. Lukáš Matuský, za ním TEMPLÁŘ - ž. Marcel Novák, MAKLÉŘ - Michal Kubík, AUCUN SOUCIS(FR) - Josef Borč, NO TIME TO LOSE(GB) - ž. Jan Kratochvíl, ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš, SIXTYSEVEN - Pavel Složil ml., BROKER(GER) - ž. Thomas Boyer a pole uzavírali TARANT(IRE) - ž. Jiří Kousek, outsider MILERYT(POL) - Radek Man a ANGE GUARDIAN(GER) - ž. Josef Váňa ml. První pád se udál na Popkovickém skoku, kdy upadl SIXTYSEVEN a druhý na následujícím skoku, kdy ztratil jezdce MAKLÉŘ. CHARME LOOK stále udával své strojové tempo, na druhé pozici se držel STRETTON, za ním NO TIME TO LOSE(GB). Na Velkém anglickém skoku se po chybě na doskoku propadl do zadních pozic AUCUN SOUCIS(FR). V oranici před Havlovým skokem byl stále první CHARME LOOK, druhý se držel STRETTON, na třetí pozici se posunul ZARIF(IRE), za ním byli BROKER(GER), TEPLÁŘ, REAPER(GER), NO TIME TO LOSE(GB), začal ztrácet NIKAS, hlavní pole uzavíral ANGE GUARDIAN(GER), daleko za ostatními byli TARANT(IRE), AUCUN SOUCIS(FR) a MILERYT(POL). Poslední skok překonávali společně CHARME LOOK a NO TIME TO LOSE(GB), ale CHARME LOOK - ž. Jan Faltejsek (majitel: Orling, trenér: Martina Růžičková) odešel od soupeře a jistě o 1 a 1/4 délky zvítězil stylem start - cíl. Druhý byl NO TIME TO LOSE(GB) - ž. Jan Kratochvíl, pro třetí místo o 7 délek si skvělým závěrem přišel REAPER(GER) - ž. Jaroslav Myška, čtvrtý o 1 a 1/4 délky byl ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš, pátý o 2 a 3/4 délky STRETTON - ž. Niklas Lovén, šestý o 5 délek byl TEMPLÁŘ - ž. Marcel Novák a sedmou dotaci bral s rozdílem 3 délek ANGE GUARDIAN(GER) - ž. Josef Váňa ml., 8. BROKER(GER), 9. TARANT(IRE), 10. NIKAS, 11. AUCUN SOUCIS(FR), 12. MILERYT(POL).


961.jpg

V úvodu dostihového dne byly odstartovány proutěné překážky IV. kat. na 3200 m pro 3-leté. Od počátku byl na špici ARKALON(FR) - ž. Jan Faltejsek, za ním s rozestupem mnoha délek trojice MANSUR - ž. Marcel Novák, ENGELE(FR) - Pavel Složil ml. a APAS ROCKA - Sertash Ferhanov, následováni HURRICAN SAN(FR) - ž. Josef Bartoš. ARKALON(FR) - ž. Jan Faltejsek (majitel: Dr. Charvát, trenér: Pavel Tůma) nikým neohrožován vyhrál stylem start - cíl již druhý dostih v řadě, druhá o 6 délek doběhla APAS ROCKA - Sertash Ferhanov, třetí o 13 délek MANSUR - ž. Marcel Novák, 4. ENGELE(FR), 5. HURRICAN SAN(FR).


Druhým dostihem byly opět proutěné překážky III. kat. na 3400 m pro 4-leté a starší. Nejlépe odskočil SHAHRIK(USA) - ž. Jaroslav Myška, druhý byl WICKER STONE(IRE) - ž. Josef Bartoš a třetí favoritka FLOWER OF LOVE(GB) - ž. Lukáš Matuský, dva klasičtí vítězové MARY YEATS(IRE) - Sertash Ferhanov (Oaks 2014) a TIMEKEEPER(IRE) - ž. Jan Kratochvíl (Slovenské derby 2016) byli v zadní části pole. Před tribunami převzala vedení FLOWER OF LOVE(GB), druhý byl SHAHRIK(USA), třetí VIVAT - ž. Dušan Andrés, čtvrtý WICKER STONE(IRE) a pátá z pole devíti koní skákala MARY YEATS(IRE). Na protilehlé rovině před cílem měl pád VIVAT a přes něj upadla FANGORIA(POL) s jezdcem MVDr. Jánem Machem. Poslední skok překonávala vyrovnaná dvojice klisen MARY YEATS(IRE) a FLOWER OF LOVE(GB), v těsném závěsu za nimi WICKER STONE(IRE). Nejvíc sil v koncovce měla MARY YEATS(IRE) - Sertash Ferhanov (majitel: Zeas Staré Hradiště, trenér: Helena Vocásková), druhá byla o 4 délky FLOWER OF LOVE(GB) - ž. Lukáš Matuský, třetí o 4 a 1/2 délky WICKER STONE(IRE) - ž. Josef Bartoš, 4. SHAHRIK(USA), 5. TIMEKEEPER(IRE).


962.jpg

Ve třetím dostihu steeplechase crosscountry IV. kat. na 4400 m pro 5-leté a starší startovalo po dvou škrtech 9 koní. Od začátku dostihu se o rychlé tempo staral KINDLY BOY - ž. Marcel Novák, za ním byl VALTZ - am. Michal Mikšovský, třetí favorizovaný POWER ZAR(GER) - ž. Josef Váňa ml., čtvrtý byl v loňském roce 3. ve Švédské velké národní ROCKINGER(GB) - ž. Niklas Lovén, následovali je STIGRIS - Richard Bartoň, MAHONY - ž. Jiří Kousek, STATUS QUO - Jakub Kocman, RESCÁTOR CHARLES - Pavel Složil ml. a poslední byl SÍGR - Jan Odložil. V polovině dostihu měl pád STATUS QUO a favorit POWER ZAR(GER) se postupně začal propadat do zadní části pole. Na posledním kilometru se od ostatních odtrhla čtveřice KINDLY BOY, VALTZ, ROCKINGER(GB) a STIGRIS. V cíli byl první VALTZ - am. Michal Mikšovský (majitel: Pálenice Pavlovice, trenér: Veronika Lempochnerová), druhý byl o 11 délek KINDLY BOY - ž. Marcel Novák, třetí o 6 délek MAHONY - ž. Jiří Kousek, 4. ROCKINGER(GB), 5. STIGRIS.


963.jpg

Čtvrtý dostih byla steeplechase crosscountry II. kat. na 5200 m pro 5-leté a starší, Cena Peruána. Favorité byli tři: BUONARROTI(GER) - ž. Josef Váňa ml., který získal 2. místo v Ceně Jana Kašpara (NL) při Velké pardubické 2016, TZIGANE DU BERLAIS(FR) - ž. Jan Faltejsek, dvojnásobný vítěz dostihů III. kat. a WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl, vítěz letošní Úvodní Cross Country a třetí v II. kvalifikaci na VP. Podle očekávání pole koní vodil WILD DANGER(GER), v těsné blízkosti byl KASIM - ž. Marcel Novák, TZIGANE DU BERLAIS(FR), dále SHERON - ž. Jiří Kousek, TER MILL - Jan Odložil, PYŠNÝ PÁV - ž. Lukáš Matuský, BUONARROTI(GER), VICODY(FR) - Pavel Složil ml., pole uzavírali UDINE DE CHAMPFEU(FR) - ž. Martin Liška a VAJGAROS - ž. Jaroslav Brečka. Za Irskou lavicí se na špici dostal TER MILL společně s KASIMEM, za Velkou vodou KASIM zrychlil a dosud kompaktní pole se roztáhlo. Za rychlého tempa překonávali poslední úsek oranice v pořadí TER MILL, VICODY(FR), TZIGANE DU BERLAIS(FR), VAJGAROS, BUONARROTI(GER), WILD DANGER(GER), PYŠNÝ PÁV, UDINE DE CHAMPFEU(FR). Přes poslední skok se přenesl na první pozici VICODY(FR), ale skvělým finišem se prosadil TZIGANE DU BERLAIS(FR) - ž. Jan Faltejsek (majitel: Dr. Charvát, trenér: Pavel Tůma), druhý po tuhém boji o krk doběhl VICODY(FR) - Pavel Složil ml., třetí o 2 a 3/4 délky TER MILL - Jan Odložil, čtvrtý o 4 délky BUONARROTI(GER) - ž. Josef Váňa ml., pátý o 12 délek KASIM - ž. Marcel Novák, 6. VAJGAROS, 7. PYŠNÝ PÁV, 8. SHERON.


964.jpg

Po hlavním dostihu následovala Cena Registany steeplechase crosscountry II. kat. na 4200 m pro 4-leté a starší klisny. Vedoucí pozici měla od startu IZYNKA - ž. Lukáš Matuský a udávala rychlé tempo, za ní byla WAIKITA - Pavel Složil ml., PRVNÍ LÁSKA - ž. Marcel Novák a DUNÁTA - Petr Tůma, následovaly NANCY - ž. Jan Faltejsek, LA SORBONA - ž. Dušan Andrés, LOIRE - ž. Marek Stromský, SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl, pole uzavíraly SISI MERBLE - ž. Josef Bartoš, BAZALKA(IRE) - ž. Jaroslav Myška a VIVIENNE OF GRACIE(GB) - Jakub Kocman. IZYNKA se po celý dostih starala o ostré tempo a pořadí klisen se neměnilo až do cílové roviny. Vítězkou se stala IZYNKA - ž. Lukáš Matuský (majitel: Hudec - Olehla, trenér: MVDr. Čestmír Olehla), druhá o 5 délek doběhla další svěřenkyně MVDr. Čestmíra Olehly WAIKITA - Pavel Složil ml., třetí o 2 délky byla NANCY - ž. Jan Faltejsek, čtvrtá o 3 délky SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl, pátá o krátkou hlavu PRVNÍ LÁSKA - ž. Marcel Novák, 6. DUNÁTA, 7. SISI MERBLE, 8. VIVIENNE OF GRACIE(GB), 9. LA SORBONA.


965.jpg

Posledním dostihem byla steeplechase crosscountry, handicap IV. kat. na 3400 m pro 5-leté a starší. Ve vedení byl veterán TEREBESZ(POL) - am. Michal Mikšovský, za ním LUK - ž. Dušan Andrés, JONATHAN(IRE) - ž. Martin Liška, TELLUR(POL) - ž. Marek Stromský, DELIFO - ž. Lukáš Matuský, SCARE CROW - Radek Man a poslední byl favorit THIRTEEN DIAMONDS(IRE) - ž. Josef Bartoš. V průběhu dostihu byli zadržení JONATHAN(IRE) a TELLUR(POL), pád měl THIRTEEN DIAMONDS(IRE). V cíli byl první DELIFO - ž. Lukáš Matuský (majitel: K-K Metal a.s., trenér: František Holčák), druhý o 3 délky LUK - ž. Dušan Andrés, třetí o 2 délky TEREBESZ(POL) - am. Michal Mikšovský, 4. SCARE CROW.


Z jezdců byl nejúspěšnější ž. Jan Faltejsek, který získal hattrick včetně vítězství v III. kvalifikaci. Dvou vítězství dosáhl ž. Lukáš Matuský. Z trenérů si připsali po dvou výhrách Pavel Tůma a MVDr. Čestmír Olehla.


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


966.jpg

967.jpg

968.jpg

969.jpg

970.jpg

971.jpg

972.jpg

973.jpg

974.jpg

975.jpg

976.jpg

977.jpg

978.jpg

979.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz