Pardubice 24. 6. 2017


760.jpg

V plánu čtvrtého dostihového dne na závodišti v Pardubicích byla II. kavalifikace na 127. Velkou pardubickou a dalších 8 dostihů, mezi nimi byly dva crossy II. kategorie. I v horkém letním počasí byla půda pružná a velmi tomu pomohlo zavlažování a hlavně bouřky ze čtvrteční noci. V průběhu dne došlo k několika zraněním a proběhlo tak více jezdeckých změn.


Na startovní listině kvalifikačního dostihu steeplechase crosscountry kategorie NL na 5800 m pro 5-leté a starší bylo 10 koní. Favorizován byl GOSCATER - ž. Jaroslav Myška, který se vrátil na dráhu po zranění, v loňském roce zadrženě o 17 délek zvítězil ve IV. kvalifikaci. Druhým favoritem byl THEOPHILOS(FR) - ž. Marek Stromský, vítěz letošní Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem a v loňském roce druhý v Poplerově memoriálnu při VP. Dalším koněm od kterého se očekával dobrý výkon, byl HEGNUS - ž. Marcel Novák, pátý z loňské Velké pardubické.


Po startu se ujal vedení GOSCATER - ž. Jaroslav Myška a udržoval rychlejší tempo, za ním byli UN TIEP(FR) - ž. Martin Liška, HEGNUS - ž. Marcel Novák, UNIVERSE OF GRACIE(GER) - žk. Pavel Složil ml., KROCOLEON(FR) - Lukáš Sloup, dále trojice THEOPHILOS(FR) - ž. Marek Stromský, JANTAR(FR) - Petr Tůma a VAL DE GUYE(FR) - ž. Jiří Kousek, pole uzavírali WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl a MODENA - am. Michal Mikšovský. Na Irské lavici se na poslední místo propadl JANTAR(FR) a původně kompaktní pole se roztáhlo. Na Francouském skoku za lesíkem na doskoku ztratila jezdce MODENA. Na druhou pozici za GOSCATEREM se propracoval WILD DANGER(GER), třetí byl THEOPHILOS(FR), za nimi HEGNUS a UN TIEP(FR), JANTAR(FR) dotáhl svou ztrátu a poslední byl VAL DE GUYE(FR). Před skokem s číslem 24 byl zadržen JANTAR(FR). Na Velký anglický skok najížděl první GOSCATER, druhý WILD DANGER(GER), třetí HEGNUS, za nimi s odstupem další trojice UN TIEP(FR), THEOPHILOS(FR) a UNIVERSE OF GRACIE(GER), dále KROCOLEON a VAL DE GUYE(FR). V oranici se na špici objevil HEGNUS, ale na travnatý ovál přišel první opět GOSCATER a pole se roztáhlo. V cílové rovině si udržel vedení a po boji o 3/4 délky zvítězil GOSCATER - ž. Jaroslav Myška (majitel: Stáj Jeso, trenér: Štěpánka Myšková), druhý byl HEGNUS - ž. Marcel Novák, třetí daleko za předchozími WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl, čtvrtý o 11 délek THEOPHILOS(FR) - ž. Marek Stromský, daleko pátý UNIVERSE OF GRACIE(GER) - žk. Pavel Složil ml., 6. VAL DE GUYE(FR) - ž. Jiří Kousek, 7. KROCOLEON(FR) - Lukáš Sloup, 8. UN TIEP(FR) - ž. Martin Liška.


761.jpg

Úvodním dostihem byly proutěné překážky IV. kat. na 2800 m pro 3-leté. O rychlé tempo se hned po odskočení do dostihu staral ARKALON(FR) - ž. Pavel Kašný a s odstupem několika délek za ním bylo roztažené pole koní v čele s dvojicí klisen SWAN DANCER - Radek Man a LODGIA ROCK - ž. Jaroslav Myška. Na druhém skoku vybočil FLY FILO FLY(ITY) - Patrick Boekhout a v průběhu dostihu bylo zadrženo dalších 5 účastníků. V cíli byl první stylem start - cíl ARKALON(FR) - ž. Pavel Kašný (majitel: Dr.Charvát, trenér: Pavel Tůma), druhá byla o 3 délky LODGIA ROCK - ž. Jaroslav Myška, třetí o 12 délek ARKANIE(GB) - ž. Dušan Andrés, 4. SPEPO(FR), 5. FANEGA STAR.


Na startu druhého dostihu - proutěných překážek II. kat. na 3400 m pro 4-leté a starší bylo 9 koní. Nejlépe odstartoval VENI VIDI VICI - ž. Dušan Andrés, za ním následovali ROCKNROBIN(IRE) - Adam Čmiel, NIKAN - ž. Marcel Novák, WICKER STONE(IRE) - ž. Josef Bartoš, BOUBA LOUP(FR) - ž. Kevin Guignon, na šestý byl TAJ MAHAL - ž. Marek Stromský, na posledních pozicích byli a v průběhu dostihu je jejich jezdci zadrželi FRANCAISE(FR) - ž. Jan Kratochvíl, APRIL FLOWER(FR) - Josef Borč, ROMANE CONTI(GB) - Jan Odložil, v závěru dostihu byl zastaven také VENI VIDI VICI. Poslední skok překonali současně NIKAN a WICKER STONE(IRE), v těsném závěsu za nimi TAJ MAHAL. Po boji se stal vítězem NIKAN - ž. Marcel Novák (majitel: Vox Ševčík Vlachovice, trenér: Ing. Miroslav Ševčík), druhý byl o krk TAJ MAHAL - ž. Marek Stromský, třetí o 1 a 1/2 délky WICKER STONE(IRE) - ž. Josef Bartoš, čtvrtý daleko za předchozími BOUBA LOUP(FR) - ž. Kevin Guignon, daleko pátý ROCKNROBIN(IRE) - Adam Čmiel.


762.jpg

Steeplechase crosscountry handicap III. kat. na 4400 m pro 5-leté a starší byl odstarován jako třetí. Od startu byl v čele MARL BORA - žk. Veronika Řezáčová, následován CANTONEM - ž. Josef Bartoš, třetí byl NICK(POL) - ž. Marcel Novák, čtvrtá WAIKITA - Patrick Boekhout, poslední z 12 koní byl GAUNER DANON(GER). V průběhu dostihu bylo pole koní kompaktní a pořadí se stále měnilo, v polovině dostihu měl pád CANTON. Kilometr před cílem byl na špici jeden z favoritů BUONARROTI(GER) - ž. Jan Kratochvíl. Na Malém Havlově skoku měli pád TYMIAN - Jan Odložil a přes něj QUATIKI(FR) - žk. Pavel Složil ml. V cíli byl první BUONARROTI(GER) - ž. Jan Kratochvíl (majitel: Jasna, trenér: Josef Váňa st.), druhá o 14 délek doběhla WAIKITA - Patrick Boekhout, třetí o 2 a 3/4 délky PYŠNÝ PÁV - Sertash Ferhanov, 4. NICK(POL), 5. AVEC CHARME(GER).


Čtvrtý dostih byla steeplechase crosscountry IV. kat. na 3400 m pro 5-leté a starší. Na první pozici se střídali RABBIT LIBRETTIST(GB) - žk. Pavel Složil ml. a GLOVER - ž. Jaroslav Myška. Poslední tři skoky překonávala s náskokem před ostatními pětice koní RABBIT LIBRETTIST(GB) - žk. Pavel Složil ml., MODŘÍN - ž. Marcel Novák, GLOVER - ž. Jaroslav Myška, MANOL - ž. Jiří Kousek a AMADEON(IRE) - Sertash Ferhanov. V cíli ukázal nejlepší finiš a lehce o 4 délky zvítězil AMADEON(IRE) - Sertash Ferhanov (majitel: Stanislav Chudáček, trenér: Helena Vocásková), druhý byl GLOVER - ž. Jaroslav Myška, třetí o 6 délek RABBIT LIBRETTIST(GB) - žk. Pavel Složil ml., 4. MODŘÍN, 5. MANOL.


Do pátého dostihu steeplechase crosscountry II. kat. na 3300 m pro 5-leté a starší nastoupilo 9 koní. O rychlé tempo se staral USOCKEM(FR) - ž. Kevin Guignon, druhý v kompaktním poli byl LORD JAGMIN - ž. Dušan Andrés, za ním LAD IN - ž. Marek Stromský, TARANT(IRE) - žk. Pavel Složil ml., WOODY - Petr Tůma, CHICAGO(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, STARBUCK - ž. Marcel Novák a TURDUS(POL) - am. Michal Mikšovský. Pořadí se v ostrých zatáčkách za vedoucím USOCKEM(FR) stále měnilo, na posledním úseku oranice byl na první pozici CHICAGO(IRE), na druhé STARBUCK a třetí USOCKEM(FR). V cílové rovině opět převzal vedení a zvítězil USOCKEM(FR) - ž. Kevin Guignon (majitel: P.Pailhes - Vítek, trenér: Pavel Vítek), druhý byl po boji o 1 a 1/4 délky LAD IN - ž. Marek Stromský, třetí o 2 a 1/2 délky STARBUCK - ž. Marcel Novák, čtvrtý o 3 délky TURDUS(POL) - am. Michal Mikšovský, pátý o krk CHICAGO(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, 6. TARANT(IRE), 7. WOODY, 8. LORD JAGMIN.


763.jpg

V sedmém dostihu III. kat. na 4000 m pro 4-leté bylo na startu 6 koní. Rychlé tempo měl na starosti TURONI(FR) - ž. Jiří Kousek, ale v počáteční fázi skočil část skoku, která nebyla v dráze dostihu a byl zadržen. Po něm převzal první pozici CHANGING GUARD(IRE) - Patrick Boekhout, druhá byla NANCY - žk. Pavel Složil ml., třetí LORETIS - Josef Borč, čtvrtá TANEČNICE LÚČNICE - ž. Marcel Novák a poslední IMPHAL(POL) - žk. Veronika Řezáčová. Za lesem byla na první a své vedení udržela až k cílovému mezníku NANCY - žk. Pavel Složil ml. (majitel: Dr.Charvát, trenér: Pavel Tůma), druhá o 5 délek doběhla TANEČNICE LÚČNICE - ž. Marcel Novák, třetí o 3 a 1/4 délky LORETIS - Josef Borč, 4. IMPHAL(POL), 5. CHANGING GUARD(IRE).


Osmým dostihem byla steeplechase crosscountry III. kat. na 5200 m pro 5-leté a starší. Tempo udával váhou 73,5 kg nejvíce zatížený kůň v poli MIRAX - ž. Jaroslav Myška, za ním se držel FLORIDAS - ž. Marcel Novák, třetí TZIGANE DU BERLAIS(FR) - žk. Pavel Složil ml. Za Hadím příkopem se TZIGANE DU BERLAIS(FR) propadl do středu pole, ale za zahrádkami byl už na špici. Kilometr a půl před cílem se do vedení vrátil MIRAX a na trávě se k němu připojila SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl. Na poslední skok najížděl první a nikým neohrožován zvítězil TZIGANE DU BERLAIS(FR) - žk. Pavel Složil ml. (majitel: Dr.Charvát, trenér: Pavel Tůma), druhý o 3 a 1/4 délky doběhl STRETTON - ž. Marek Stromský, daleko třetí SILK(GER) - ž. Jan Kratochvíl, 4. MIRAX, 5. SHERON.


764.jpg

Jako poslední byl odstartován handicap V. kat. steeplechase crosscountry pro 5-leté a starší, vypsaný pro mladé jezdce. Pole koní vedla ADANA - am. Michal Mikšovský, druhý byl DELIFO - Adam Čmiel, v závěru dostihu se na špici propracovala ze zadních pozic a zvítězila LADY BACH(IRE) - žk. Veronika Řezáčová (majitel: Hudec-Řezáčová, trenér: Jana Řezáčová), druhý byl o 3 délky TRIVERO(USA) - Radek Man, třetí o 12 délek ADANA - am. Michal Mikšovský, 4. FASCINATING HILL, 5. DELIFO.


Ve II. kvalifikaci se vítězně vrátil na dostihovou dráhu GOSCATER po zranění, které mu zabránilo startovat v loňské Velké pardubické. V dnešním dostihovém dni se podařil hattrick trenérovi Pavlu Tůmovi a majiteli Dr. Charvátovi (ARKALON(FR), NANCY a TZIGANE DU BERLAIS(FR)). Z jezdců se dvakrát podařilo vyhrát žk. Pavlu Složilovi ml. (NANCY a TZIGANE DU BERLAIS(FR)).


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


765.jpg

766.jpg

767.jpg

768.jpg

769.jpg

770.jpg

771.jpg

772.jpg

773.jpg

774.jpg

775.jpg

776.jpg

777.jpg

778.jpg

779.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz