Pardubice 27. 5. 2017


660.jpg

Dnešním dnem se rozjela série čtyř kvalifikací na 127. Velkou pardubickou, když hlavním dostihem byla první z nich - 25. ročník Velká ceny města Pardubic. Po dlouhé době se teplota vzduchu vyšplhala ke 25 stupňům, dráha byla podle měření pružná, oranice prašná. V hlavním dostihu (NO TIME TO LOSE(GB)) i v rámcových byly jezdecké změny po pátečním pádu a zranění ž. Jana Kratochvíla v Auteuil.


Velká Cena města Pardubic steeplechase crosscountry na 5800 m kategorie NL pro 5-leté a starší, první kvalifikační dostih na 127. Velkou pardubickou byl odstartován jako šestý v pořadí. Na startu byl i vítěz 126. ročníku VP a hlavní favorit CHARME LOOK (trenér: M. Růžičková), stálou jezdkyni Barboru Málkovou, která se zranila 13. 5. v Mostě, nahradil jako při loňském vítězství ž. Jan Faltejsek. Druhým favoritem byl díky důvěře sázkařů NIKAS - ž. Marek Stromský (trenér: MVDr. Č. Olehla), diskvalifikovaný vítěz 125. VP, který před začátkem sezóny změnil trenéra. Třetím favoritem byl ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš (trenér: J. Váňa st.), druhý a třetí v minulých ročnících VP.


Dostih byl odstartován v 16:23 a po startu bylo pole koní vyrovnané, na malé vodě šli dopředu CHARME LOOK a PUNTARENAS - ž. Lukáš Matuský. Na čtvrtém skoku měl pád HEGNUS - ž. Niklas Lovén. Po bezchybném překonání skoku č. 6 byl na druhé pozici KASIM - ž. Marcel Novák za vedoucím CHARME LOOK, dále TER MILL - Jan Odložil, PUNTARENAS, NO TIME TO LOOSE(GB) - Sertash Ferhanov, spolufavorité ZARIF(IRE) a NIKAS v druhé polovině pole. Za skokem č. 11 podklouzl RABBIT HAWK WING(IRE) a ztratil ž. Jiřího Kouska. Na Hadím příkopu byl hromadný pád, když přes PUNTARENASE upadli MODENA - ž. Dušan Andrés a UNIVERSE OF GRACIE(GER) - žk. Pavel Složil. Na Velkou vodu najížděl stále první CHARME LOOK, společně ním TER MILL, pak KASIM, na čtvrtou pozici se posunul ZARIF, za ním byli REAPER(GER) - ž. Jaroslav Myška, NO TIME TO LOOSE(GB), NIKAS, ELDORADO(GER) - Jan Derych, MAUGLÍ - Martin Liška, SIXTYSEVEN - ž. Thomas Boyer a roztažené pole koní uzavíral slovenský VIVE PAOLO(GER) - ž. Martin Cagáň. Za lesem přešel do vedení TER MILL, ale za Velkým anglickým skokem mu podklouzly zadní nohy, zkřížil cestu a přibrzdil CHARME LOOKA, a ten ztratil jezdce ž. Jana Faltejska. Po této kolizi se dostal do vedení ZARIF, následován KASIMEM a REAPEREM(GER), NO TIME TO LOOSE(GB), ELDORADEM(GER). Na Havlově skoku upadl vyčerpaný VIVE PAOLO(GER). V cílové rovině se ke ZARIFOVI(IRE) začal skvělým finišem přibližovat NO TIME TO LOOSE(GB), ale ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš (majitel: Köi Dent, trenér: Josef Váňa st.) odolal a zvítězil po boji o 1 a 1/4 délky. Druhý byl další svěřenec Josefa Váni st. NO TIME TO LOOSE(GB) - Sertash Ferhanov, třetí o 4 a 1/2 délky REAPER(GER) - ž. Jaroslav Myška, čtvrý o 12 délek KASIM - ž. Marcel Novák, pátý o 9 délek ELDORADO(GER) - Jan Derych, 6. NIKAS, 7. MAUGLÍ, 8. SIXTYSEVEN, 9. TER MILL.


661.jpg

Úvodním dostihem sobotního odpoledne byly proutěné překážky III. kat. na 3200 m pro 4-leté a starší. Rychlé tempo udával jeden ze spolufavoritů VENI VIDI VICI - ž. Dušan Andrés, za ním byli KRÖSUS(GER) - ž. Martin Cagáň, ROMANE CONTI(GB) - Jan Odložil a WICKER STONE(IRE) - Martin Liška, na posledních dvou pozicích byli hlavní favorité DUSIGROSZ(FR) - Sertash Ferhanov a CATCH LIFE(ITY) - ž. Pavel Kašný. Pořadí ani tempo se příliš neměnilo až do zatočení do cílové roviny, vítězem stylem start - cíl se stal VENI VIDI VICI - ž. Dušan Andrés (majitel: DC Zámrsk MUDr.Bruna, trenér: Radek Žalud), druhé místo obsadil 6 délek za vítězem slovenský KRÖSUS(GER) - ž. Martin Cagáň, třetí byl o 1 a 1/2 délky po skvělém finiši DUSIGROSZ(FR) - Sertash Ferhanov, 4. WICKER STONE(IRE), ROMANE CONTI(GB).


Druhý dostih byla steeplechase crosscountry V. kat. na 3300 m pro 5-leté a starší, kterou vyhrál MODŘÍN - ž. Marcel Novák (majitel: EŽ Praha a.s., Trenér: Jana Junková), druhý o 5 délek doběhl MAXIMUS - žk. Pavel Složil (patřící stejnému majiteli), třetí o 9 délek JONATHAN(IRE) - Martin Liška, 4. READY FOR BOND, 5. ADANA.


662.jpg

Třetí byla steeplechase crosscountry handicap III. kat. na 3400 m, kde startovalo 11 koní, favoritem byl BUKHARI(FR) - Sertash Ferhanov. Po startu bylo pole vyrovnané a probíhaly ostřejší strkanice o pozici, za druhým skokem byl v čele LORD JAGMIN - ž. Dušan Andrés. V zatáčce za Malou vodou podklouzl a upadl jeden ze spolufavoritů WOODY - Petr Tůma. Na zahrádkách přešel do vedení 74 kg zatížený USOCKEM(FR) - ž. Kevin Guignon. Kilometr před cílem se k vedoucímu USOCKEM(FR) přiblížil NICK(POL) - ž. Marcel Novák, třetí byl LORD JAGMIN. Za posledním skokem zvětšil náskok nad ostatními a zadrženě zvítězil USOCKEM(FR) - ž. Kevin Guignon (majitel: P.Pailhes - Vítek, trenér: Pavel Vítek), druhý byl o 8 délek LORD JAGMIN - ž. Dušan Andrés, třetí o 1 délku STIGRIS - ž. Lukáš Matuský, 4. GIBB`S BEACH(IRE) - Patrick Boekhout, 5. RIDERI CROSS - Radek Man.


663.jpg

Ve čtvrtém dostihu IV. kat. na 3400 m pro 4-leté se po zranění vracela na dostihovou dráhu trojnásobná vítězka na proutěných překážkách KOENIGIN MUM(FR) s Patrickem Boekhoutem v sedle. Na vedoucí pozici byl DODO DANCER(FR) - ž. Marcel Novák, těsně za ním byla vyrovnaná skupina pěti koní NORMAN(FR) - ž. Jan Faltejsek, TURONI(FR) - žk. Pavel Složil ml., MEDIC - Martin Liška, CHANGING GUARD(IRE) - ž. Josef Bartoš a LORETIS - Jan Derych, KORNELIUS, CHAROY EN a RANDY už byli dál od hlavního pole. Poslední skok skočil jako první MEDIC, ale skvělým finišem ho porazila KOENIGIN MUM(FR) - Patrick Boekhout (majitel: Gestüt Elsetal - Váňa, trenér: Josef Váňa st.), druhý o 3 délky doběhl MEDIC - Martin Liška, třetí o 10 délek TURONI(FR) - žk. Pavel Složil ml., 4. LORETIS, 5. CHANGING GUARD(IRE).


664.jpg

Po opakovaném startu vyrazilo 15 koní do kurzu pátého dostihu IV. kat. na 4700 m pro 5-leté a starší. O rychlé tempo se staral KINDLY BOY - ž. Marcel Novák, za ním byli BACCHUS COLLONGES(FR) - Jan Odložil, ČETAŘ - Martin Liška, MANOL - ž. Jiří Kousek, SEGAL(POL) - Jan Derych, PYŠNÝ PÁV - ž. Lukáš Matuský a ostatní účastníci v roztaženém poli. KINDLY BOY stále držel rychlejší tempo, pořadí koní se příliš neměnilo. Po vyběhnutí na travnatý ovál byl stále na první pozici KINDLY BOY, druhý ČETAŘ, třetí PYŠNÝ PÁV, na čtvrtou pozici se propracoval GAUNER DANON(GER) - ž. Jaroslav Myška. Poslední překážku skočil na první pozici a nikým neohrožován si přišel pro vítězství ČETAŘ - Martin Liška (majitel: EŽ Praha a.s., trenér: Jana Junková), druhý o 6 délek doběhl PYŠNÝ PÁV - ž. Lukáš Matuský, třetí o 3 a 1/2 délky KINDLY BOY - ž. Marcel Novák, 4. GAUNER DANON(GER), 5. QUATIKI(FR).


665.jpg

Po kvalifikaci byl na řadě sedmý dostih - klasická steeplechase IV. kat. na 3900 m pro 5-leté a starší. Pole koní vodila dvojice BOISBLANC(FR) - Jan Odložil a BOUBA LOUP(FR) - ž. Kevin Guignon, třetí byl AZTEK - ž. Josef Bartoš, který byl favoritem, má za sebou pět vítězsvtí v rovinových dostizích I. kat. a vyhrál proutěné překážky IV. kat. v Chuchli, při prvním startu ve steeplechase v Mostě měl pád na zkušebním skoku. Na posledním skoku byl v čele AZTEK - ž. Josef Bartoš (majitel: Dr. Charvát, trenér: Tomáš Váňa) a nikým neohrožován si přišel pro jisté vítězství, druhý o 2 a 1/4 délky byl AMADEON(IRE) - ž. Jaroslav Myška, třetí o 1 a 1/2 délky BOISBLANC(FR) - Jan Odložil, 4. BOUBA LOUP(FR), 5. SORBON(GB).


667.jpg

Poslední dostih byl vypsán pro mladé jezdce, byl to handicap V. kat. na 4500 m pro 5-leté a starší. Podle očekávání byl na špici VINSON HILL - žk. Pavel Složil ml., pole koní bylo kompaktní. V cíli byl první SÍGR - Jan Odložil (majitel: Stáj Dopa-Odložil, trenér: Pavel Odložil), druhý byl o 8 délek VINSON HILL - žk. Pavel Složil ml., před cílem byl třetí ZACHARY - Michal Kubík, ale jezdec těsně před cílovým mezníkem seskočil, proto oficiálně třetí daleko za druhým byl TRIVERO(USA) - Martin Liška, 4. LA MILLA.


Vítězem první kvalifikace se stal ZARIF(IRE) s ž. Josefem Bartošem v sedle, a kvalifikovalo se dalších osm koní. Druhá kvalifikace se bude konat 24. 6. Z jezdců dosáhl dvou vítězství ž. Josef Bartoš (ZARIF(IRE) a AZTEK), z trenérů Josef Váňa starší (KOENIGIN MUM(FR) a ZARIF(IRE)) a Jana Junková (MODŘÍN a ČETAŘ), z majitelů si připsala 2 vítězství EŽ Praha (MODŘÍN a ČETAŘ). Své první vítězství získal Patrick Boekhout (KOENIGIN MUM(FR)) a Martina Lišku dělí od titulu žokeje už jediné vítězství.


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


668.jpg

669.jpg

670.jpg

671.jpg

672.jpg

673.jpg

674.jpg

675.jpg

676.jpg

677.jpg

678.jpg

679.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz