Pardubice 8. 5. 2017


580.jpg

Příznivci překážkových dostihů se dočkali zahájení sezóny v Pardubicích. Podmínky pro koně byly ideální, pružný povrch, chladnější počasí a minimálně prašná oranice. Hlavní dostihy I. kategorie byly dva: klasická steeplechase Irish Ambassador`s Gold Cup a tradiční Úvodní Cross Country - Cena města Pardubic.


Prvním z hlavních dostihů byla steeplechase I. kat. Irish Ambassador`s Gold Cup na 3900 m pro 5-leté a starší sponzorovaná irskou firmou EASYFIX, která vyrábí skoky, z nichž byl jeden zařazen do kurzu dostihu. Favorité byli dva koně z Velkých Karlovic - KIFAAYA(GB) - ž. Lukáš Matuský od trenéra Radka Holčáka (dvojnásobný Gd-2 vítěz v italském Meranu) a MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský v tréninku Františka Holčáka (vítěz polské Velké Partynické 2016), třetím favoritem byl svěřenec MVDr. Čestmíra Olehly TRIM(POL) - Lukáš Sloup (šestinásobný vítěz v rovinách v Polsku). Velmi rychlé tempo držel hned od startu poslední jmenovaný TRIM(POL) a vypracoval si na pole zbývajících koní velký náskok, druhou pozici držel DANGEROUS GLEAM(GER) - ž. Josef Bartoš, následovali KIFAAYA(GB) - ž. Marek Stromský, MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský. Tři skoky před cílem měl pád TRIM(POL) - Lukáš Sloup a otevřel se prostor pro souboj o vítězství koním v poli za ním. Do cílové roviny zatočil jako první DANGEROUS GLEAM(GER) - ž. Josef Bartoš, ale silnější finiš předvedl MUSTAMIR(IRE) - ž. Marek Stromský (majitel: Ray Racing, trenér: František Holčák) a lehce zvítězil o 4 délky, druhý byl DANGEROUS GLEAM(GER) - ž. Josef Bartoš, třetí o 5 délek KIFAAYA(GB) - ž. Lukáš Matuský, čtvrtý o 7 délek přišel NOS GALAN(IRE) - Jan Kratochvíl, který se držel většinu dostihu na zadních pozicích, pátý o 3 a 1/4 délky RABBIT MOUNTNELSON(GB) - ž. Jaroslav Myška, 6. ČÁRIRAY, 7. ELIÁŠ, 8. OLDFIELDROAD(IRE).


581.jpg

Druhým hlavním dostihem, pátým v pořadí, byla steeplechase cross country I. kat. Cena města Pardubic - Úvodní Cross Country na 4500 m pro 5-leté a starší. Na startovní listině byl uveden i předloňský vítěz Velké pardubické RIBELINO(FR) s ž. Josefem Bartošem v sedle, všichni byli zvědaví na jeho návrat po zranění v loňské sezóně. Ale po škrtu se RIBELINO(FR) na start nedostavil a ž. Josef Bartoš se objevil v sedle CATCH LIFE(ITY). Dostih měl dva hlavní favority - prvním byl MARMITON(FR) - ž. Lukáš Matuský v tréninku Radka Holčáka (druhý v Ceně Vltavy při VP 2016 a druhý ve Zlatém poháru 2016) a MIRAX - ž. Jaroslav Myška trénovaný Štěpánkou Myškovou (vítěz dvou dostihů III. kat. v Kolesách a při VP), jako třetí favorit byl uváděn PUNTARENAS - Sertash Ferhanov trenéra Františka Holčáka (4. místo ve Velké Pardubické 2016). Po startu se podle očekávání usadil na špici MIRAX - ž. Jaroslav Myška a v rychlém tempu překonával překážky, těsně za ním byl WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl, následovali RENARD ARGENTÉ - Jan Odložil, MARMITON(FR) - ž. Lukáš Matuský, TALENT - ž. Marek Stromský, PUNTARENAS - Sertash Ferhanov, kompaktní pole uzavíral VAJGAROS - ž. Jaroslav Brečka, v druhé polovině dostihu CATCH LIFE(ITY) - ž. Josef Bartoš. Za dropem byl zadržen favorit MARMITON(FR). Na poslední překážce byl na vedoucí pozici s náskokem WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl a za ním kolega z tréninkové centrály manželů Váňových RABBIT HAWK WING(IRE) - ž. Marcel Novák, na tuto dvojici útočil TALENT - ž. Marek Stromský. Svůj náskok udržel a zvítězil WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl (majitel: Javor, trenér: Josef Váňa st.), druhé místo o 2 a 3/4 délky po skvělém závěru obsadil TALENT - ž. Marek Stromský, třetí byl o 2 délky RABBIT HAWK WING(IRE) - ž. Marcel Novák, čtvrtý o 3/4 délky RENARD ARGENTÉ - Jan Odložil, pátý o 1/2 délky PUNTARENAS - Sertash Ferhanov, 6. VICODY(FR), 7. CATCH LIFE(ITY), 8. MIRAX, 9. KROCOLEON(FR).


582.jpg

Úvodní dostih byly proutěné překážky V. kat. pro 4-leté, kde se prosadil zadrženým vítězstvím stylem start - cíl na překážkách debutující LODGIAN WHISTLE - ž. Jaroslav Myška (majitel: Jakub Myška-Myšková, trenér: Štěpánka Myšková), druhý o 14 délek doběhl MEDIC - Martin Liška, třetí o krk byla NANCY - žk. Pavel Složil ml., 4. PLAYMONKA, 5. KUBALI(IRE).


Druhé proutěné překážky IV. kat. na 3500 m pro 5-leté a starší byl vypsán pro mladé jezdce. Po startu byla ve vedení trojice YARA - Jan Odložil, SWORN SHOT(GER) - František Vávra a EMERALD FURY(GB) - Lukáš Sloup. V cílové rovině se odehrál souboj dvou favoritů, vítězem se stal více zatížený (majitel: Vox Ševčík Vlachovice, trenér: Ing. Miroslav Ševčík), po boji o 1/2 délky byl druhý LINNGAR(FR) - Sertash Ferhanov, třetí o 10 délek DESSON(ITY) - žk. Pavel Složil ml., 4. EMERALD FURY(GB), 5. YARA.


583.jpg

Třetím dostihem byla steeplechase crosscountry IV. kat. na 4500 m pro 5-leté a starší. Krátce po startu byla na vedoucí pozici MODENA - ž. Dušan Andrés a s ní SEGAL(POL) - Jan Derych, v polovině dostihu vedl pole koní společně s MODENOU i CHRYSTAL CROSS(FR) - ž. Jaroslav Myška a SAINT MALO(FR) - žk. Pavel Složil ml., kilometr před cílem byl první favorit STRETTON - Lukáš Sloup, za ním stále MODENA a JANTAR(FR) - Petr Tůma. Do cíle se dostala polovina startovního pole a nejlepší koncovku měl JANTAR(FR) - Petr Tůma (majitel: DC Zámrsk MUDr. Bruna, trenér: Žalud Radek), druhá o 10 délek byla MODENA - ž. Dušan Andrés, třetí o hlavu ČETAŘ - Martin Liška, 4. STRETTON, 5. SEGAL(POL).


Po dvou hlavních dostizích přišel na řadu šestý dostih steeplechase crosscountry, handicap III. kat. na 4400 m pro 5-leté a starší se 16 startujícími. Podle očekávání byl na špici a o rychlé tempo se staral BRIDGEUR(FR) - ž. Jaroslav Myška následovaný STEP DANCEREM - Patrick Boekhout, LINGARRY(FR) - Radek Man a za nimi se roztáhlo celé pole koní. V polovině dostihu se na druhé a třetí pozici usadili GIBB`S BEACH(IRE) - ž. Jan Kratochvíl a polokrevný TYMIAN - Jan Odložil, TZIGANE DU BERLAIS(FR) - žk. Pavel Složil ml. byl šestý a IZYNKA - am. Michal Mikšovský okolo osmého místa. V závěrečné fázi dostihu se do vedení propracovala IZYNKA - am. Michal Mikšovský, k ní se dotáhli TYMIAN - Jan Odložil a TZIGANE DU BERLAIS(FR) - žk. Pavel Složil ml., nejvíce zatížený TZIGANE DU BERLAIS(FR) v posledních metrech začal ztrácet a TYMIAN s IZYNKOU předvedli souboj hlava - hlava až do posledního metru. Vítězem se stal TYMIAN - Jan Odložil (majitel: DS Malá Morávka, trenér: Antonín Novák), který nesl o 3 kg nižší váhu, druhá o nos byla IZYNKA - am. Michal Mikšovský, třetí o 3/4 délky TZIGANE DU BERLAIS(FR) - žk. Pavel Složil ml., 4. VAL DE GUYE(FR), 5. BRIDGEUR(FR).


584.jpg

Sedmý překážkový dostih, steeplechase crosscountry III. kat. na 3500 m, měl na startovní listině 10 koní. Krátce po startu vedl pole koní TEREBESZ(POL) - am. Michal Mikšovský, pořadí dalších koní se rychle měnilo, na druhý byl na začátku dostihu SALAM(POL) - Rostislav Benš, v polovině dostihu se přesunul do středu pole a za TEREBESZEM(POL) byli GLOVER - Jan Odložil a CHICAGO(IRE) - ž. Jan Kratochvíl. S náskokem 8 délek lehce vyhrál SALAM(POL) - Rostislav Benš (majitel: RM-Racing (POL), trenér: Iwona Wroblewska), druhý byl CHICAGO(IRE) - ž. Jan Kratochvíl, třetí o 2 a 3/4 délky GLOVER - Jan Odložil, 4. UNIVERSE OF GRACIE(GER), 5. TEREBESZ(POL).


Poslední byl odstartován handicap - steeplechase crosscountry V. kat. na 3300 m pro 5-leté a starší. Lehkého vítězství se dočkal BUKHARI(FR) - Sertash Ferhanov (majitel: TVD a.s., trenér: Grzegorz Wroblewski), druhý o 4 délky doběhl MAXIMUS - žk. Pavel Složil ml., třetí o 2 a 1/2 délky TRIVERO(USA) - ž. Josef Bartoš, 4. STIGRIS, 5. NORINO(POL).


585.jpg

Již třetího vítězství ve steeplechase I. kategorie, po obou dostizích v Lysé nad Labem (SUNDARA(IRE) a THEOPHILOS(FR)), dosáhl ž. Jan Kratochvíl s koňmi trenéra Josefa Váni st. Trofej z klasické steeplechase putuje zásluhou MUSTAMIRA(IRE) a ž. Marka Stromského do Velkých Karlovic k trenéru Františku Holčákovi. Další dostihový den v Pardubicích bude 27. 5., kdy je v plánu I. kvalifikace na Velkou pardubickou.


Hana Vytopilová
e-mail: info@hv-foto.cz


586.jpg

587.jpg

588.jpg

589.jpg

590.jpg

591.jpg

592.jpg

593.jpg

594.jpg

595.jpg

596.jpg

597.jpg

598.jpg

599.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz