Pardubice 9. 10. 2016


300.jpg

Svátek všech dostihových příznivců Velká pardubická (steeplechase crosscountry kategorie L, na 6900 m, celková dotace Kč 5 000 000,- se rozděluje mezi prvních 7 koní) se tradičně startuje druhou neděli v říjnu. Letošní počet účastníků byl nižší než bývá obvyklé, ale o to víc se zdál dostih otevřený s širším počtem favoritů, přičemž nejvíce favorizovaný byl CHARME LOOK s ž. Janem Faltejskem v sedle. Přes ranní veterinární přejímku prošli všichni koně. Po pádu v sobotních dostizích byl zdravotně indisponován ž. Lukáš Matuský, proto došlo ke změně v jezdce u PEINTRE ABSTRAIT(IRE), v sedle se objevil ž. Dušan Andrés. Letos byli na startu 3 jezdci, kteří zkoušeli své štěstí ve VP poprvé - Jan Odložil (TER MILL), žk. Jakub Spáčil (REAPER(*GER)) a žk. Pavel Složil ml. (AMARAGON).


Na startu VP se po bezchybném absolvování zkušebního skoku objevilo všech 15 účastníků letošního ročníku. Pár metrů za startem odmítl pokračovat jeden ze spolufavoritů RABBIT WELL(GB) - ž. Josef Váňa ml. a přinesl realizačnímu týmu velké zklamání. Taxis skákala jako první trojice UNIVERSE OF GRACIE(GER) - Vlastislav Korytář, CHARME LOOK - ž. Jan Faltejsek, a TEMPLÁŘ - ž. Marcel Novák. Na Taxisu ztratil žk. Jakuba Spáčila REAPER(*GER) a několik desítek metrů za překážkou upadl z NIKASE ž. Marek Stromský. Za Irskou lavicí se ve vedení v pomalejším tempu střídala dvojice koní CHARME LOOK a TER MILL - Jan Odložil, ve středu pole byl další ze spolufavoritů ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš. Dostih pokračoval v pomalém tempu s vyčkávací taktikou všech startujících bez pádu až do skoku č. 24, kde sedlo UNIVERSE OF GRACIE(GER) opustil Vlastilav Korytář, který uzavíral pole koní. Za skokem č. 25 celé pole koní s CHARME LOOKEM ve vedení zrychlilo a ze zadních pozic se začal přesunovat dopředu ANGE GUARDIAN(GER) - ž. Jan Kratochvíl. Za Havlovým skokem se v pořadí propadl TER MILL a na CHARME LOOKA se pokoušel dotáhnout TEMPLÁŘ. Před posledním skokem bylo pořadí koní CHARME LOOK - ANGE GUARDIAN(GER) - ZARIF(IRE). CHARME LOOK vedený ž. Janem Faltejskem (trenérka: Martina Růžičková, majitel: Orling) dokázal v cílové rovině ještě zrychlit, odejít od soupeřů a stal se tak vítězem 126. Velké pardubické. Druhý byl o 10 délek ANGE GUARDIAN(GER) - ž. Jan Kratochvíl, třetí o 6 délek ZARIF(IRE) - ž. Josef Bartoš, čtvrtý o 2 a 1/2 délky po dobrém finiši PUNTARENAS - ž. Josef Sovka, pátý o délku HEGNUS - ž. Jiří Kousek, 6. TER MILL - Jan Odložil, 7. TEMPLÁŘ - ž. Marcel Novák, 8. PARETO, 9. RENDEZ VOUS, 10. AMARAGON, 11. PEINTRE ABSTRAIT(IRE). Pro trenérku Martinu Růžičkovou i majitele - firmu Orling to bylo první vítězství v tomto dostihu. Pro ž. Jana Faltejska to bylo již čtvrté vítězství - první tři si zapsal s ORPHEE DES BLINS(FR) v letech 2012 až 2014.


301.jpg

Prvním dostihem svátečního dne byla steeplechase crosscountry kategorie NL pro 5-leté na 4400 m. Po startu šel do vedení SERGEJ - Jan Derych, v polovině dostihu převzal první pozici BRIDGEUR(FR) - ž. Jaroslav Myška, na posledním skoku to vypadalo, že BUANARROTI(GER) - ž. Josef Váňa ml. ovládne dostih, ale ž. Jaroslav Brečka rozhýbal VAJGAROSE (majitel: DS RE&LA Frančák SK, trenér: Brečka Jaroslav) zvítězil o nos před BUANARROTI(GER), třetí byl LOMBARGINI(GER) - ž. Jan Faltejsek, 4. BRIDGEUR(FR), 5. TZIGANE DU BERLAIS(FR).


302.jpg

Do druhého dostihu steeplechase crosscountry kategorie NL na 4200 m pro 4-leté a starší klisny odskočilo po škrtu sázkové favoritky NATALIE 7 dvojic. Pole klisen vodila VALENCIA SKY - ž. Josef Sovka a hned za ní BUGABOO - ž. Jaroslav Myška s nejnižším kurzem. Po pádu ADANY a zadržení LA CHARLOTTE do posledního úseku po travnatém oválu bojovalo o vítězství 5 klisen. Do vedení přešla BUGABOO (majitel: Pálenice Pavlovice, trenérka: Lempochnerová Veronika), stíhaná RAIN MAGNA - ž. Jan Kratochvíl, která skončila o 6 délek druhá, třetí byla o 11 délek VIVIENE OF GRACIE(GB) - Sertash Ferhanov, 4. VALENCIA SKY - ž. Josef Sovka, 5. SINNDARKA(IRE) - Adam Čmiel.


303.jpg

Třetí dostih steeplechase crosscountry kategorie NL na 4200 m byl vypsán pro 4-leté koně. Podle očekávání se o rychlé tempo postaral JESMOON - ž. Jaroslav Myška svým tempem se vzdaloval většině soupeřů. V závěsu za JESMOONEM se držel NAPASTNIK(POL) - ž. Jan Faltejsek (majitel: DS Pegas, trenér: Lisek Michal) a skvělými finišem o půl délky porazil dlouho vedoucího favorita JESMOONA, třetí daleko za bojující dvojicí byl REKI - žk. Jakub Spáčil, 4. SAINT MALO(FR), 5. MANOL.


304.jpg

Jediným handicapem byla steeplechase crosscountry III. kat na 4700 m. Tak jako v předchozím dostihu se o rychlé tempo staral ž. Jaroslav Myška v sedle MIRAXE. Na Irské lavici skákané v opačném směru jako obvykle se pole ještě víc roztáhlo. Do cílové roviny zatáčel jako první MIRAX (majitel: Racing Photo, trenér: Myšková Štěpánka) a nikým neohrožován stylem start - cíl si přišel pro vítězství. Druhý daleko za vítězem byl ARTISTMONTOT(FR) - ž. Josef Sovka, třetí o 2 a 1/2 délky SIXTYSEVEN - Jakub Kocman, 4. STARBUCK, 5. AVEC CHARME(GER).


305.jpg

Do Ceny Vltavy, steeplechase crosscountry kategorie NL na 4500 m odskočilo 12 koní, po startu se ujal vedení QUATIKI(FR) - ž. Jan Faltejsek až do Irské lavice, kterou odmítl skočit. Na skoku č. 7 došlo k hromadnému pádu a v dostihu pokračovalo pouhých 5 koní, v čele se objevil KROCOLEON(FR) - ž. Jaroslav Myška a hned za ním jeden ze spolufavoritů MARMITON(FR) - Sertash Ferhanov. Za posledním skokem přešel do vedení NO TIME TO LOSE(GB) - ž. Jan Kratochvíl (majitel: DS Paragan, trenér: Váňa st. Josef) a svým soupeřům se vzdálil. Druhý doběhl MARMITON(FR) - Sertash Ferhanov, třetí o 5 délek KROCOLEON(FR) - ž. Jaroslav Myška, 4. SALAM(POL), 5. JAM TAKI(POL).


306.jpg

Druhým nejprestižnějším dostihem byla Cena Labe, steeplechase crosscountry kategorie L na 5200 m s 11 startujícími, favoritkou byla ARCIONE(GER) s ž. Jaroslavem Myškou v sedle. Pole koní vedli TREZOR(POL) - ž. Jiří Kousek a RENARD ARGENTÉ - Jan Odložil, ani Irská lavice skákaná z opačné strany nedělala koním problémy, favorité ARCIONE(GER) a RABBIT HAWK WING(IRE) - ž. Josef Váňa se drželi na zadních pozicích. Jedinou kolizí bylo shození plastové bariéry kontaktem DELIGHT MY FIRE(FR) - ž. Niklas Lovén k při přechodu na travnatý ovál směřující k cíli, tam ztratil tempo RENARD ARGENTÉ, když nenadálou překážku musel skočit. V cílově rovině se o útok na vedoucí klisnu pokoušela ARCIONE(GER) - ž. Jaroslav Myška, ale po boji o krk zvítězila DELIGHT MY FIRE(FR) - ž. Niklas Lovén (majitel: DS Pod Buchlovem, trenér: Bodlák Radim), třetí byl o 8 délek RABBIT HAWK WING(IRE) - ž. Josef Váňa ml., 4. WILD DANGER(GER) - ž. Jan Kratochvíl, 5. RENARD ARGENTÉ - Jan Odložil, 6. CATCH LIFE, 7. LINGARRY(FR), 8. MR PAMPERITO(SVK), 9. TREZOR(POL), 10. STATUS QUO.


307.jpg

Posledním dostihem před vrcholem dne 126. VP byl Poplerův memoriál, steeplechase crosscountry kategorie NL na 3300 m. Nedělní nejkratší dostih nebyl tak rychlý, jak bývá obvyklé. Po startu se ujal vedení TARAS(POL) - Jan Odložil, po pár skocích přešla na vedoucí pozici RYANA - Martin Liška. Na dropu ztratil VICODY(FR) ž. Dušana Andrése. Před posledním skokem se propracoval do vedení TARANT(IRE) - žk. Pavel Složil ml. (majitel: Nýznerov, trenér: Poles Pavel) a skvělým závěrem za sebou nechal O 2 a 1/2 délky THEOPHILOSE (FR) - ž. Josef Váňa ml., třetí byl o 6 délek TURDUS(POL) - ž. Josef Sovka, 4. RYANA, 5. TEREBESZ(POL).


308.jpg

V případě zájmu o fotky pište na e-mail: info@hv-foto.cz
Hana Vytopilová


309.jpg

310.jpg

311.jpg

312.jpg

313.jpg

314.jpg

315.jpg

316.jpg

317.jpg

318.jpg

319.jpg




info@hv-foto.cz
Přebírání materiálů z této stránky bez předchozí dohody je zakázáno.
Fotografie a články z těchto stránek podléhají autorskému právu.
© 2009 - 2024
Autor webu: Petr Šrom
grafik@seznam.cz